lub szukaj


przód   tył

Rafał Hryszko
Media Aeva Dulcia

Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.



Miejsce wydania: Kraków
Data wydania: 2013
ISBN: 978-83-62261-69-7
Format: B5
Projekt okładki: Anna Siermontowska-Czaja
Oprawa: twarda

Status: promocja!


Cena: 40.00 zł24.00 zł

Dodaj do koszyka


U schyłku wieków średnich daje się zauważyć istotna zmiana w podejściu do spożywania konfitur, owoców kandyzowanych, nugatów i wszelkiego rodzaju draży, uznawanych dotąd za produkty aptekarskie. Zdaniem włoskiego lekarza Maino de Maineri, żyjącego na przełomie XIII i XIV w., słodkie lekarstwa były już wówczas nadużywane przez ludzi zdrowych, którzy przyjmowali je nie z potrzeby terapeutycznej, lecz czystego łakomstwa. Proces ten zainicjowany został w kręgu cywilizacji muzułmańskiej, a następnie przejęty przez kraje kultury łacińskiego Zachodu. Jednym z nich była Korona Aragonii, z dominującym pierwiastkiem katalońskim.


Tworzenie stron - Fabryka Stron Internetowych Sp. z o.o.   CMS - FSite